Beter blussen dankzij leidingsysteem van VSH

13-05-2013

Beter blussen dankzij leidingsysteem
 
De bekende droge blusleiding  op lage druk mag van brandweerkorpsen in Nederland verdwijnen ten faveure van een hoge druk variant. Ook de installatie- en onderhoudskwaliteit van deze slanke geperste leiding is aanmerkelijk beter, blijkt uit praktijkervaringen.
Droge blusleidingen zijn bij Bouwbesluit verplicht voor hoogbouw en slecht bereikbare plaatsen waar de brandweer een zogeheten inzetdiepte van 60 meter heeft. Dit is vastgelegd in de NEN 1594. Bij de lage drukvariant sluit de brandweer bij brand de slang van de wagen aan op de leiding –doorgaans in trappenhuis-, en gaat bewapend met een aanvalskrat op de verdieping –waar een aansluiting vanaf de blusleiding zit- de brand te lijf. Bart Oegema, verantwoordelijk voor vergunning en advisering bij de brandweer Veiligheidsregio Utrecht, district Eemland, zegt dat de installatie en werkwijze in de praktijk veel nadelen heeft. “Het aanvalskrat met slangen, straalpijpen en verdeelstuk weegt bijvoorbeeld 60 kilo.

Daarnaast moeten alle afsluiters op alle verdiepingen gecontroleerd worden of ze dicht zitten, en dient er waterwinning te worden opgebouwd: kostbare tijd.” Er wordt bovendien vaak geconstateerd dat de droge blusleidingen, ondanks verplichte controles, doorgaans niet best van kwaliteit zijn. Dat komt bijvoorbeeld doordat de draadverbindingen met fitting met hennep of vloeibare pakking is uitgedroogd. Het snijden, monteren en verbinden van de leidingen (88.9 mm) is bovendien fysiek zwaar werk, constateert bouwplaatsmanager Peter van de Raaf van Heijmans Utiliteit, die veel ervaring heeft met droge blusleidingen. De weerbarstige praktijk is uiteindelijk: de verplichte leiding is eerder een papieren tijger, dan een graag gebruikte blushulp die voordelen biedt. Sterker nog: de brandweer gebruikt de leiding soms geeneens vanwege ‘het gedoe’.

Daarom adviseren steeds meer brandweerkorpsen de hoge druk droge blusleiding voor als alternatief. Deze geperste leiding, 22-35 mm dik, tackelt een aantal problemen in uitvoering maar vooral gebruik. De brandweer kan bijvoorbeeld in plaats van het zware aanvalskrat, met een tas van (slechts) 10 kilo naar de brand, gewapend met 30 meter slang en een bluspistool.  Een knikkoppeling van Oetiker, die in de industrie gebruikt wordt voor perslucht, kan onder druk bij het aftappunt aan en afgekoppeld worden, zodat de brandweer kostbare minuten wint. Voor blussen onder hoge druk moeten weliswaar de brandweerauto’s worden aangepast, maar sinds de eerste proeven vijf jaar geleden gaat het ene na het andere brandweerkorps overstag, bevestigt Oegema. “Een brand kan binnen vijf minuten uitslaand worden. Dus die ene minuut kan verschil maken tussen wel of niet naar binnen gaan.”

Sinds 2009 heeft VSH met haar divisie Fire Protection zich in samenwerking met de knikkoppelingleveranchier en de brandweer op deze techniek gestort. Voor de hoge druk leidingen wordt nu gebruik gemaakt van een rvs leidingsysteem van XPress (leidingen en persfittingen). De maximaal toegestane werkdruk is 40 bar.  De voedingsaansluiting bestaat uit een insteeknippel met draadfitting. De oplossing in rvs oplossing is door alle voordelen in uitvoering, eindkwaliteit en gebruik inmiddels voordeliger dan de conventionele gegalvaniseerde stalen blusleiding onder lage druk,  bevestigen Oegema en Van de Raaf vanuit hun ervaring.

Heijmans Utiliteit installeert naast sprinklerinstallaties momenteel 13 aanvalspunten in het nieuwe ziekenhuis Meander in Amersfoort, dat gebouwen tot negen bouwlagen heeft. “Een installateur moet het hebben van zijn uren”, zegt Peter van de Raaf. “Door het persen kan de droge blusleiding eenvoudiger meegenomen worden met het overige installatiewerk, en sneller, en flexibeler uitgevoerd worden. De leiding is bijna drie keer zo dun, dus dat heeft veel uitvoeringsvoordelen. Het snijden en fitten is minder zwaar, minder (zaag)afval en er hoeven geen oliën, pakkingen en zware gereedschappen meer aan te pas te komen; enkel wat snij en braamtangetjes en een persgereedschap. Dit betekent dat je als installateur met één systeemaanbieder zaken kunt doen. Deze methode, die wij nog niet kenden, levert alleen maar winnaars op. Als het aan mij ligt, gaan we voortaan zo werken.”

In het XPress-systeem van VSH wordt de fitting bij het persen vervormd, en past zich aan aan het oppervlak van de buis, die op haar beurt tegen de O-ring aangedrukt wordt, die eveneens vervormd. Hierdoor komt een mechanische verbinding tot stand. Dankzij een groef in de O-ring is een niet geperste verbinding direct zichtbaar omdat er drukverlies en lekkage optreedt. Volgens Wim Mossel, salesmanager Fire Protection bij VSH, is het enthousiasme van de korpsen de sleutel van het succes. “Als de brand sneller en beter geblust kan worden, is het niet moeilijk om een gebouweigenaar en installatiebedrijf te overtuigen van de meerwaarde.”

Populaire producten

Laatste nieuws

Recente projecten

Voor al uw vragen belt u met onze Customer Service op telefoonnummer
035 - 6884 330 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur).

U kunt ook gebruik maken van onderstaand formulier of direct een e-mail sturen naar informatie@aalberts-ips.com 

We vinden altijd een oplossing die aansluit.